Всесвітній день боротьби з астмою

Всесвітній день боротьби з астмою

Нещодавно, 6 травня 2014 року, відзначався Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Ця подія відбувається щороку в перший вівторок травня і має на меті підвищити обізнаність людей щодо астми.

На сьогодні бронхіальна астма є одним з найпоширеніших хронічних захворювань, від якого страждають більше 300 мільйонів людей у світі. В Україні зокрема в 2013 році налічувалося більше 200 тисяч хворих на бронхіальну астму (за інформацією ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології  ім. Ф.Г.Яновського» НАМН України).

Захворюваність на астму зростає з кожним роком, особливо у високорозвинених індустріальних країнах, які є екологічно несприятливими. Наприклад, в Китаї рівень захворюваності на астму значно зріс протягом останніх 20 років і в деяких містах сягає 11% населення.

Лікар-педіатр Цянь Цянь Сан, яка працює в лікарні в окрузі Біньчжоу (провінція Шаньдун), в своєму інтерв’ю розповіла такий факт: пацієнти, які страждали від астми, і пов’язували її із забрудненим середовищем, переїхали жити в місця, які знаходяться подалі від фабрик і заводів. Інші ж приймали значно радикальніші рішення – покинути країну.

Особливо під ризик захворіти астмою потрапляють діти. Частота бронхіальної астми в дитячому віці становить від 4 до 12% у різних країнах світу.

Астма не може бути вилікувана повністю. Проте належне інформування громадськості, своєчасна діагностика і терапія можуть допомогти контролювати перебіг астми і жити повноцінним життям. Сьогодні пацієнти мають великий вибір різних лікарських засобів. Проте вони не завжди є ефективними. Тому все більшої актуальності набувають немедикаментозні методи лікування та профілактики бронхіальної астми.

Особливо поширеним серед них є галотерапія – унікальний метод реабілітації та лікування астми, в основі якого лежить використання мікроклімату соляних кімнат.

Соляна кімната (галокамера) – це штучно створений наземнийоб’єкт, що відтворює середовище максимально наближене до природного в соляних шахтах і печерах.

Курс лікування в соляних кімнатах призначається індивідуально, враховуючи особливості перебігу, фази і ступеню важкості захворювання. Спочатку можливе загострення (посилення кашлю, виділення мокротиння, підняття температури). Це цілком природна реакція організму на зміну середовища.

Отже, який механізм дії соляної кімнати? Діючим фактором є високодисперсний аерозоль хлоридів натрію, насичення якими відбувається шляхом природньої дифузії з соляних матеріалів стін, підлоги, а також за рахунок генерації в повітря сухих аерозолей. Сухий сольовий аерозоль має бактерицидну дію на мікрофлору дихальних шляхів, знищує і виводить мікроорганізми. Відбувається виведення патогенних агентів, прискорення мукоциліарного транспорту, зменшення запалення слизової оболонки дихальних шляхів.

Завдяки лікувальному ефекту метод галотерапії набув популярності в усьому світі і широко використовується в Європі, Росії, США, Канаді, Ізраїлі та інших країнах. Останнім часом будівництво соляних кімнат стало актуальним не тільки в медичних закладах, спа-центрах, готелях, а й в приватних будинках.